Tavaszi borsóleves zsenge borsóból

Sok leves létezik, de tavasszal a zsenge zöldségekből készült előételek igen kellemesen esnek a télen fogyasztott nehéz ételek – a töltött káposzta és a bejgli – után.

Ezek közül érdemes kiemelni a zsenge borsóból készült tavaszi borsólevest, aminek alapanyaga nem csak, hogy közkedvelt a magyar kertekben és konyhákban, hanem igen régről ismert fehérje forrás. Termesztése sem túl igényes ennek az apró szemű hüvelyes növénynek, átvészeli a nagyon hideg időket, a csapadékos és a kevésbé esős időket is, és ezek aligha hatnak rá. Éppen ezért biztos, hogy mind a piacon, mind a boltok fagyasztott áru részlegén mindig fogunk találni belőle bőven.

A friss zsenge borsóból készült leves biztosan kedvelt étel lesz egy családban, ugyanis nem csak hogy finom, hanem főzése sem tart órákon át, a hozzávalók ára nem komolyabb összegű, inkább az olcsó ételekhez tartozik. Valamint megfőzése egy kezdőnek biztosan nem fogja elvenni kedvét a konyhában való sürgés-forgástól, inkább csak meghozza.

A kisgyerekes családokban egy közös, mókás munkamenet lehet a zsenge borsó szétválasztása a héjától. Így az anyuka sem fog a főzés ideje alatt egyedül maradni a fazekakkal. A zöldborsó párolása után sem a petrezselyem, sem a sárgarépa nem maradhat ki a tavaszi főzés menetéből. Fűszerezzük egyszerűen csak sóval, borssal, kevés pirospaprikával. Majd ha minden megpuhult, akkor tojásból, lisztből, kevés vízből galuskát szaggathatunk a levesünkbe, amivel még gazdagabbá tesszük ezt az pompás tavaszi zsenge borsóból készült ételünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.