Már nem a múltra kell reflektálni, hanem a jövő felé kell nézni

Varga Mihály szerint az európai és a magyar gazdaság szereplői túljutottak a válságon, ma már nem a múltra kell reflektálni, hanem a jövő felé kell nézni. A nemzetgazdasági miniszter erről a szaktárca közleménye szerint az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának csütörtöki budapesti tanácskozásán beszélt, ahol Magyarország gazdasági helyzetét, a válságból kivezető út állomásait ismertette.

Magyarország gazdasági helyzete 2010 májusa óta alaposan megváltozott – hívta fel a figyelmet előadásában Varga Mihály. A fiskális fegyelem és a külső egyensúly mellett ma már arról folyik a diskurzus, hogy az ország egy-egy negyedévet tekintve a harmadik lett-e a 28. tagú Európai Unióban a növekedési versenyben, vagy éppen leszorult a dobogóról.
Az elmúlt öt évben a miniszter szerint három jól elkülöníthető periódus volt. A 2010 nyarától 2011 őszéig tartó időszak meghatározó eseménye a konszolidációs folyamat megindítása volt. A második szakasz 2011 ősze és 2013 eleje közé tehető, ekkor a hazai gazdaságpolitikától független világgazdasági események játszottak szerepet a kedvező folyamatok időleges megakadásában. A harmadik fázisban, 2013 második negyedévében újra növekedési pályára állt a gazdaság, az Európai Bizottság 2013 júniusában elismerte Magyarország fiskális fegyelem terén elért erőfeszítéseit, megszüntette a 9 éve indított túlzottdeficit-eljárást.
Varga Mihály előadásában arra is kitért, hogy a magyarországi események bizonyítják: működhet olyan modell, ahol a szerkezetváltás folyamata nem áll szemben a társadalmi stabilitással. Kifejtette: az európai és a magyar gazdaság szereplői túljutottak a válságon, ma már nem a múltra kell reflektálni, hanem a jövő felé kell nézni. Két fontos, az Európai Unió előtt álló problémára is rávilágított, a népesség számának csökkenésére valamint az európai országok gazdasági versenyképességének nemzetközi viszonylatban történő erősítésére.
Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának budapesti tanácskozásán a fő téma – mint azt Manfred Weber, a képviselőcsoport vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta – a bevándorlás mellett a tisztességes adópolitika – ismerteti közleményében a szaktárca.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.