villanymotor

Pozitív lustaság és kíváncsiság vezet a sikerhez

A jóléti társadalom egészen apró ötletek révén tudott kialakulni, a legtöbb esetben az emberek nem is tudták, hogy mit keresnek, egyszerűen csak voltak olyan természeti megtapasztalásaik, melyre az volt a reakciójuk, hogy “heureka”, majd hopp, elkezdtek kísérletezni egy új találmánnyal.

Sokszor az vezérel minket embereket abban, hogy valami újat hozzunk létre és hogy automatizáljunk egyes folyamatokat, hogy lusták vagyunk bizonyos értelemben – bár ezt a fajta lustaságot, mely a kullogás hátrahagyásához vezet, akár jófajta lustaságnak is mondhatnánk. Talán ez és a kíváncsiság vezetett a villanymotor feltalálásához is, mely egy igazi csapatmunka volt, nemzetközi szinten dolgoztak rajta rengetegen.

Napjainkban ez már egy hétköznapi, mindenki által ismert eszköz, ami jóformán mindenféle ipari eszköz működtetésében komoly szerepet játszik. Fontos terület a közlekedés is, ha villanymotorokról van szó. A repülő- és az autóipar is nélkülözhetetlennek tartja ezeket az okos találmányokat. Az viszont, hogy eljutottunk egy rendkívül magas szintre, még nem jelenti, hogy véget ért a feltalálási folyamat, hogy a villanymotor projekt ezennel véget ért – nem, nem. 

Jelenleg egy svéd kutatás bizonyul a legfrissebbnek ezen a területen, egy hatfázisú villanymotor kialakításán dolgoztak az utóbbi években, mely túlmutat az autóiparon és a légi- és vízi közlekedésben is jelentős szerepet fog kapni. Azért is olyan magabiztosak a svéd kutatók, mert egy korábbi kezdeményezésük alkalmával már sikerült olyan villanymotorokat kifejleszteniük, melyek alacsony fordulatszámon brutális nyomatékkal indítottak, majd felpörögve tartós nagy teljesítményre voltak képesek. Ez az elvárás ettől az új modelltől is.         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.