A szakácskabát szerepe és a kultúrában való elterjedése

Az idők kezdetén elképzelhető, hogy a sütés meg a főzés csupán az életben maradás és az ízek felfedezésének a részét képezte. Viszont ahogy teltek az évszázadok egy igazi tudománnyá nőtte ki magát és ennek köszönhetően született meg a szakácskabát is.

Ez elsősorban védőfelszerelésként funkcionál, viszont természetesen megvan a maga esztétikai, művészeti szerepe is. A főzés közben rengeteg olyan pillanat fordulhat elő, ami veszélyes lehet az étel elkészítőjére nézve. A szakácskabátnak pedig az a szerepe, hogy védelmet nyújtson a forró zsírdarabok, pattogó olajcseppek ellen. Erre pedig kifejezetten a hosszú ujjú változat az ajánlott, hiszen a kar van leginkább kitéve a sérüléseknek.

A szakácskabát védelmi funkciója a kétsoros gombolás kialakításnak is köszönhető, illetve tisztasági szempontból is nagyon praktikus. Egy könnyed és gyors átgombolással váltani lehet a szövetrétegek között, ha már az egyik túlzottan kilett téve a főzés során keletkező koszolódásnak. Az alsó réteg ilyenkor tiszta és tökéletes az időzítés, ha egy újabb munkafázis előtt ezt hozzuk felszínre.

A minőségi éttermek nagy részében már szinte kötelező a szakácskabátnak a használata és az utóbbi években készült főzőműsorok hatására még többen felfigyeltek rá. Bár az is mindenképp igaz, hogy már az utóbbi években is nagyon népszerű volt a filmek hatására. A fehér színű szakácskabát volt a legismertebb hosszú ideig, de napjaikban már egyre több színben is szeretik hordani, különösen a fekete színt kiemelve, amely valóban hozzátesz egy más jellegű eleganciát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.