Telephely, fióktelep és székhely?

Cégalapítás esetében le kell jelenteni, hogy hova kívánjuk a cégünk székhelyét telephelyét bejelenteni? De mi is a különbség a telephely, a fióktelep és a székhely közt?
A székhely a cég elsőszámú irodája, ahol a cég hivatalos levelezéseit intézi. Itt veszik át a leveleket és az iratokat, és innen továbbítják azokat szükség esetén. A székhely fenntartása egy költséges dolog, ha külön irodában rendezzük be a székhelyet, ezért szokták sokan az otthonukba bejelenteni, de ez pedig másfajta kellemetlenségekkel, kiszolgáltatottsággal és helyhez kötöttségekkel jár.
A legfontosabb tehát a székhely, de emellett a cégalapítás alkalmával le kell jelenteni azt is, hogy hol lesz a ég telephelye. A telephely a cégtörvény értelmében a cég olyan központi helye, ahol tartós üzleti letelepedés történik. Azok a helyek, ahol a társaság üzleti tevékenységet folytat, és nem a székhely. Fióktelep csak akkor kell, ha a cég terjeszkedik más településekre is vagy esetleg külföldre.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>